Van Sagunto naar Oropesa del Mar
14 september 2024 - Oropesa del Mar, Spanje
Geloof het of niet maar ik had het vanmorgen fris in mijn mouwloos shirt. Het was dan ook wel pas 8.00 uur bij vertrek en het duurde niet lang voor ik weer op temperatuur was, maar toch. Opnieuw een hele mooie afwisselende tocht bij een aangename temperatuur. De tropische hitte hebben we gelukkig achter ons gelaten.
Een 28 kilometer hebben we gefietst als we om 10.15 pauzeren in Moncofa. Het is dan 22 graden.
28 kilometer kriskras door de sinaasappel en mandarijnen plantages met de bergen op de achtergrond. Heel ontspannende route, niet alleen op de fiets, hier zijn ook wandelroutes uitgezet. Op sommige plaatsen wordt er gesproeid en overal zie je irrigatiesystemen liggen. Water schijnt hier geen probleem te zijn. Ook veel hoog riet langs de kant van de weg dat zou toch ook op water moeten duiden.
In Nules komen we weer aan de kust waar het Canal de la Gola via een sluis de zee in loopt. De kustlijn is iedere keer opnieuw verrassend. In Borriana zijn het grote gestapelde rotsblokken waar de zee hoog tegen op spat.
Weer gaan we een riviertje over, Riu Anna, waar we schildpadden zien zwemmen en vissen hoog boven het water uit springen.
☆Dan blijft Ana Carmen de kust volgen over een losse keien pad , daar trappen we niet meer in. Dus zelf uitgevogeld hoe verder en komen we een stuk verder weer op de Eurvelo 8 uit de ons vlekkeloos naar Castellón de la Plana leidt. Daar pakken we op een bankje onze lunchpauze na 58 kilometer. Om 13.15 fietsen we verder en dan gaat het alleen nog over goede fietspaden verder naar Oropesa del Mar.
In Benicàssim stel ik voor een terrasje op het strand te pakken wat de "plaatselijke" motorclub ook had bedacht...wel zo'n 300 motoren stonden er gestald langs de weg die door de politie af was gezet. Ik heb gevraagd of we verder konden fietsen. Wat mocht, lopend over het fietsgedeelte. Nog nooit zoveel stoere mensen bij elkaar gezien. Hoop ze ook niet meer tegen te komen. Zonder of met motoren, ze produceren flink wat geluid.
Dan maar een drankje uit de supermarkt en voorraadje voor morgen ingeslagen.
Van Benicàssim naar Oropesa loopt over een voormalige spoorlijn de Via Verde del Mar. Langs de wilde, natuurlijke kustlijn waar de Sierra Oropesa samenkomt met de zee. Door diverse tunneltjes en uitgehakte rotsen door, langs prachtige pijnbomen op, opnieuw heel verrassend! Ook hier lopen diverse wandelroutes.
Om half 4 staan we voor Hotel Jardin waar de fietsen in de bar mogen staan en wij snel ons ding gaan doen om nog even van en bij het zwembad te kunnen genieten. Lekker dat we wel moe en voldaan maar niet zo overhit op de eindbestemming aankomen.
Straks gaan we het dorp verkennen.
83 kilometer gefietst, precies 1200 km in totaal. Daar mogen we straks op drinken. 210 hoogtemeters en max klim van 4%, deze zijn uitsluitend aan bruggen en viaducten te danken. Geloof dat we morgen wel weer de bergen in gaan.
☆Voor diegene die de Eurovelo 8 willen gaan volgen. Vlak voor het punt waar Ana Carmen de keien opgaat en wij een andere route kiezen stond een bord dat met behulp van Europees geld fietspaden aangelegd zullen worden.
☆☆Advies om wat later in september te gaan dan wij, niet alleen voor de temperatuur maar het zal ook kleurrijker zijn als al die citrusvruchten die nu nog donker groen zijn oranje of geel verkleurd zijn. Mocht je de fietsen door Camino Fietstransport op willen laten halen zit je wel aan 1 oktober, einde seizoen, vast.

Groetjes Wil en Rina
Groet Dora en Herman