Van Los Alcázares naar Elche

11 september 2024 - Elche, Spanje

Wat één van de gemakkelijkste routes zou worden is één van de spannendste geworden. Ben had al geen goede nachtrust gehad en startte al niet zo fit aan dit traject wat grotendeels door stedelijk gebied is gegaan waarvan zo'n 85% fietspad.

De eerste 25 kilometers is er nog niet zoveel aan de hand en genieten we van de omgeving en lachen we om een Engelse dame die met haar fiets aan de hand, hondje achterop, ons verdwaasd aanspreekt of we haar man soms hebben zien fietsen. Laat die er nou net aankomen ook met een hondje achterop. Take care for your wife was ons advies.

Verderop zitten we langs een drukke weg, verkeerde afslag genomen maar kunnen we door de bossages terug op het fietspad komen.

Dan wordt het verkeer steeds drukker en chaotisch. Een geslinger over wegen om het fietspad te kunnen blijven volgen. Je wil niet weten hoe ze alles aan elkaar knopen!

Ben roept dat ik moet stoppen, hij voelt zich niet goed en zo stranden we op de meubelboulevard van Orihuela waar we eerst een hele poos op een muurtje hebben gezeten. Als hij denkt dat het weer lukt fietsen we een stukje verder waar een terras is en waar hij even wat koels wil drinken. Hartslag en bloeddruk zijn beide niet o.k. Op het terras zitten twee Nederlanders die ik aanspreek en vraag of een van beide Spaans spreekt. Wat het geval is en mijn volgende vraag of hij een taxi voor ons kan bellen. Dat probeert hij maar dat bedrijf kan slechts 1 fiets  vervoeren. Bullshit natuurlijk, een ander bedrijf is er niet te vinden.

Na enige tijd, we hebben alles bij elkaar toch wel zo'n 2 uur in die drukte van die meubelboulevard gezeten, stabiliseert de boel weer en wil Ben het weer gaan proberen.

Rond 13.00 zijn we in Torrevieja waar we in de schaduw van een boom wat eten en daarna rustig door fietsen naar Elche. Nog een stop in de Mercadona in Benijófar waar voor in de winkel ruimte is om te zitten en te eten. Er staat zelfs een magnetron en er ligt bestek zodat je hetgeen je in de winkel koopt, ter plekke kunt nuttigen. Het is zo lekker koel in de winkel, buiten geeft het 33 graden aan.

Het laatste stuk naar Elche verbazen we ons over al die palmbomen die we zien. Ik lees later dat er 300.000 palmbomen hier staan die in de 10de eeuw door de Arabieren aangelegd zijn en die niet gekapt mogen worden, UNESCO Werelderfgoed.

Om 17.15 zijn we opgelucht om  bij Hostal Maria te zijn. Het gaat nu al weer een stuk beter met Ben maar we proberen morgen een rustdag te nemen en ons met een taxi een stuk verderop te laten brengen. We hebben via Whatsapp hulp gevraagd aan het hostal die zijn nu voor ons aan het kijken wat lukt.

78 kilometers gefietst, totale afstand 1035, 321 hoogtemeters, max klim 9%

Zo'n prachtig land met zo'n geweldige natuur, ondanks het vele stedelijke vandaag hebben we evengoed weer kunnen genieten van citrusboomgaarden, uitzichten over zee vanaf boulevards (dan bedoel ik niet de meubelboulevard) lagunes en palmbomen. Als je dan ziet hoe de Spanjaarden met de bermen van de weg omgaan, een rotzooi wat er overal ligt aan flesjes, blikjes, verpakkingsmateriaal maar zelfs matrassen en ander grote zaken, zo zonde!

1. Klaas:
    11 september 2024
    Schrikken weer zeg. Doe alsjeblieft een beetje voorzichtig aan! Morgen een rustdag lijkt me heel verstandig.
  2. Erik:
    Lieve mensen
    Ik sluit mij aan bij de woorden van Klaas. Luister naar jullie lichaam en meer rust inbouwen is prima. Girona is nog steeds in zicht. Veel sterkte maar zeker ook plezier 😘
  3. Annelies:
    11 september 2024
    N rustdag is zeker verstandig , geniet ervan
  4. Ellie:
    11 september 2024
    Jeetje wat schrikken. Doe vooral rustig. Gezondheid voor alles 🍀😘 Verstandig om morgen met de taxi te gaan. 👍
    Jullie hebben vandaag 78 km gefietst. Is echt een heel eind. Dikke hug uit Zoetermeer 😘🫶🍀
  5. Anneke:
    11 september 2024
    Poeh, maak het niet té spannend hè... Gelukkig zorgen jullie altijd heel goed voor elkaar. Slaap lekker allebei 😘
  6. Kees en Tonnie:
    11 september 2024
    Jullie houden de spanning erin. Wat een avontuurlijke dag weer.
    Beterschap voor Ben. Dagje rust doet goed.
  7. Gerty:
    11 september 2024
    Potverdikkeme doe es effe kalm . T is ook een vakantie.
    En even laten checken soms is niet erg toch?
  8. Anita Bastiaanssen:
    12 september 2024
    Ik schrok ook en sluit me aan bij de woorden die al geschreven zijn. Pas goed op elkaar. Verder genieten
  9. Ineke Moussa-Noij:
    12 september 2024
    Ja jeetje zeg doe aub rustig aan hoor!! En jullie hebben vakantie dus neem ook de rust op tijd. Liefs van mij
  10. Mayke:
    13 september 2024
    Even rust op de plaats is een juiste beslissing.
    Jullie prestaties zijn wel bijzonder knap.