Vrijdag 29 augustus van Oeversee naar Owschlag
29 augustus 2025 - Owschlag, Duitsland
Gisteravond heeft het kort geregend met een paar knallen onweer vandaag opnieuw een prima fietsdag met vaak zon. Lekker gegeten in de bistro waar vanmorgen ook het ontbijt, wat we gisteren door moesten geven op kamernummer klaar stond. We konden rustig aan doen omdat het traject voor vandaag niet zo heel lang was.
Ben krijgt er een beetje tabak van dat het iedere avond zoveel tijd kost om een volgende overnachting uit te zoeken. Ook nu zijn we er een hele poos mee bezig geweest, of ze liggen te dicht bij of te ver weg of te ver van de route af of veel te duur of zijn niet te boeken. Ook nu moesten we kiezen en zou het slechts 50 kilometer worden wat er uiteindelijk toch weer wat meer zijn geworden om een koffie te kunnen scoren en een supermarkt aan te doen.
We volgen de route van de fietsvakantiewinkel weer die we in tegengestelde richting rijden. Gelukkig volop wegwijzers en hoppen we van dorpje naar dorpje door mooie natuurgebieden het meest over asfalt soms een bospad (muggen!!!) en op een gegeven moment fietsten we over een karrespoor tussen de maïs. Zagen opnieuw reeën en een eekhoorntje oversteken.
Pas om 12. 30 uur kwam de eerste mogelijkheid voor een kop koffie waar we dan ook maar meteen een lekker belegd broodje bij hebben genomen. En nee, ein Kundetoilette gibts es nicht. Dat werd de eerste keer wildplassen wat geen succes was. Waar ik in gezeten heb weet ik niet maar mijn bil en been brandden als een gek.
Het laatste stuk gisteren en de hele route van vandaag liep over de Ochsendrift een historische landroute van Viborg Denemarken naar Wedel in Sleeswijk-Holstein die van de 16e tot 18e eeuw een belangrijke veedrijfroute was. Sinds 1998 is hij in gebruik als langeafstandfietsroute die deel uit maakt van de Eurovelo route 3.
Onderweg worden we steeds begroet met "Moin" wat een populaire informele groet is die op elk uur van de dag in vooral Noord Duitsland gebruikt wordt. Met dank aan Wikipedia.
Nog een stukje Wikipedia. We dachten bij een militaircomplex terecht te zijn gekomen maar het bleek het Archeologisch grenscomplex Haithabu en Danevirke te zijn. Het UNESCO-werelderfgoed Haithabu en Danevirke Archeologisch Grenscomplex omvat de overblijfselen van Haithabu , een voormalige belangrijke Vikingnederzetting , en Danevirke , een complex systeem van grensversterkingen dat in de middeleeuwen aan de zuidgrens van Denemarken werd gebouwd . Op 30 juni 2018 werden de archeologische vindplaatsen Haithabu en Danevirke door UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed .
Om 15.20 zijn we opnieuw bij een hotel am See, dit keer liggen we er tegenaan. Van die See van gisteren hebben we niks gezien, daarvoor moesten we teveel door de bush-bush sjouwen.
Toch 60 kilometers gemaakt wat de totale stand op 721 brengt. Hoogtemeters 274
10 fietsdagen zitten erop, nog 9 te gaan volgens de planning. Over de helft qua dagen en aantal kilometers die we hebben geschat op 1273.

Monique toch misschien een liberpee handig 😜
Pfff. Hoop dat je er geen last meer van hebt .